IMG_20210316_132027.jpg

ΚΟΚΚΙΝΙΔΗ ΑΝΝΑΝΘΗ

Συστημική 
Ψυχοθεραπεύτρια

Η Κοκκινίδη Αννάνθη είναι Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια.


Είναι κάτοχος Bsc in Applied Psychology With Honors από το Πανεπιστήμιο του Derby της Βρετανίας.


Κατέχει επίσης Δίπλωμα Εξειδίκευσης Παιδοψυχολογίας και Παιδοψυχιατρικής από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με πρόσθετη εκπαίδευση στα ψυχομετρικά Τεστ, Πιστοποιητικό Συμβουλευτικής Ψυχολογίας στην εκπαίδευση και στα παιδιά από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (με πρόσθετη εκπαίδευση στη διαχείριση Διαζυγίου και / ή της απώλειας μέλους της οικογένειας, διαχείριση πένθους) και Ανώτερο Δίπλωμα Εξειδικευμένης Επιμόρφωσης στην Συμβουλευτική Ψυχολογία από τον Βρετανικό Φορέα Pearson Edexcel UK.

Από το 2019 είναι φοιτήτρια στο Παιδαγωγικό τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια του προγράμματος Language and Mind. Linguistics and Cognitive Studies” του Πανεπιστημίου Σιένα της Ιταλίας.


Ειδικεύτηκε στη Συστημική Θεραπεία και Συμβουλευτική, ολοκληρώνοντας το τετραετές Πρόγραμμα Εκπαίδευσης στο Κε.Σ.Με.Θ.Θ. – Κέντρο Συστημικής Μελέτης και Θεραπείας Θεσσαλονίκης, με υπεύθυνο τον Σταύρο Γκουγκουσκίδη, κλινικό ψυχολόγο και συστημικό ψυχοθεραπευτή, καθηγητή και επόπτη.Απασχολήθηκε εθελοντικά σε αρκετές κοινωνικές οργανώσεις, στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, και σε παιδικούς σταθμούς στο πλαίσιο της εκπαίδευσής της.

Παρέχει υπηρεσίες ατομικής και ομαδικής ψυχοθεραπείας και συμβουλευτικής από το 2020 ενώ το 2021 ίδρυσε και είναι υπεύθυνη στο Κέντρο Συστημικής Ψυχοθεραπείας “Το ΜΟΤΙΒΟ” που εδρεύει στον Πεζόδρομο της Καλαμαριάς.

 
A Supportive Therapist

Η ΣΥΣΤΗΜΙΚΉ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΊΑ

Σύστημα είναι ένα σύμπλεγμα απο στοιχεία που αλληλοεπηρεάζονται και αλληλοεξαρτώνται συνεχώς. Κάθε αλλαγή σε κάποιο στοιχείο του συστήματος, επιφέρει αλλαγές σε ολόκληρο το σύστημα (Bateson, 1972).

Η συστημική θεραπεία επιδιώκει να κατανοήσει το άτομο σε σχέση με άλλους, και όχι σε απομόνωση. Δεν το αποσυνδέει για να το διορθώσει,  όπως κάνουν οι υπόλοιπες προσεγγίσεις αλλά ψάχνει να βρει το ρόλο του μέσα στα συστήματα που ανήκει με τους σημαντικούς για αυτό άλλους. Η διαδικασία αυτή βοηθά στην αποκάλυψη των τρόπων με τους οποίους τα μέλη επικοινωνούν και συμπεριφέρονται μέσα σε ένα σύστημα με βάση τις πεποιθήσεις που έχουν για τους ρόλους τους μέσα σε αυτό.


Το άτομο επομένως θεωρείται κι αντιμετωπίζεται ως μέλος ενός συστήματος που βρίσκεται σε συνεχή αλληλεπίδραση και ανταλλαγή πληροφοριών με τα υπόλοιπα μέλη του συστήματος αυτού, αλλά και ταυτόχρονα με τις σκέψεις, τις ανάγκες τις πεποιθήσεις και τις επιδιώξεις του, όπως και με όλα τα άλλα μικρότερα, ή μεγαλύτερα συστήματα, στα οποία επίσης είναι μέλος.

Η συστημική ψυχοθεραπεία επικεντρώνεται στην κατανόηση και την αναγνώριση δυσλειτουργικών μοτίβων στη δυναμική των σχέσεων. Με τον τρόπο αυτό δίνεται η επιλογή στα άτομα να τροποποιήσουν αυτά τα μοτίβα μέσα στα υπάρχοντα συστήματα, αντί να εξετάζεται και να στοχοποιείται η προέλευση αυτών των προτύπων συμπεριφοράς. Αυτή η μορφή  ψυχοθεραπεία δεν είναι καθοδηγητική. Τα άτομα μαθαίνουν πώς να αναγνωρίζουν τα πρότυπα συμπεριφοράς τους με την υποστήριξη του θεραπευτή, να τα παρατηρούν, να κατανοούν τη χρησιμότητά τους και να τα τροποποιούν αν το θελήσουν. Ο συστημικός θεραπευτής δεν είναι γνώστης αλλά συνοδοιπόρος και είναι εκεί για να θέτει τις κατάλληλες ερωτήσεις που θα βοηθήσουν τον πελάτη να βρει τη δική του λύση.

Είναι μια μεταμοντέρνα θεωρία που αξίζει να γνωρίσετε ακόμη και αν δεν τη δείτε θεραπευτικά αλλά αυτογνωσιακά.

Για οποιαδήποτε απορία σας είμαστε εδώ να τη συζητήσουμε και να σας δείξουμε πως ο συστημικός τρόπος σκέψης, αν σας ταιριάξει, μπορεί να σας βοηθήσει να παρατηρήσετε από μια άλλη οπτική τον εαυτό σας , τις συμπεριφορές σας αλλά και τους άλλους.